Hulpmiddelen om je lenzen uit te doen

Contactlensgereedschappen bieden een hygiënische manier om je lenzen gemakkelijk te hanteren. Pincetten en tangen helpen je om lenzen veilig en effectief uit hun hoes te verwijderen en een lenzen ploppertje is ideaal voor iedereen die het ongemakkelijk vindt om zijn oogbollen aan kan raken. Met deze goedkope, eenvoudige hulpmiddelen kun je je ochtendlensverzorgingsroutine eenvoudiger en veiliger maken.

Lenzen ploppertje
Contactlensapplicators, ook wel lenzen ploppertjes genoemd, helpen je om je contactlenzen uit het doosje en in uw oog te brengen met minimaal contact van je vingers. Plaats de lens eenvoudig op je handpalm, met de ronde kant naar boven. Druk vervolgens de applicatortip voorzichtig op de lens. De lens blijft op zijn plaats terwijl je hem naar jouw oog leidt om deze te ontgrendelen. Lenzen ploppertjes zijn vooral handig voor mensen met langere, goed onderhouden nagels of iemand die zich ongemakkelijk voelt bij het aanraken van de ogen.

Tang 
Een tang is een uitstekende gereedschap die je kan helpen om je lenzen gemakkelijk uit hun doos te verwijderen. Het is gemaakt van zacht plastic dat de lens zelf niet beschadigt. Dit apparaat kan met name handig zijn voor iedereen met langere vingernagels of voor mensen die moeite hebben de lenzen uit de hoes te halen. Het is noodzakelijk om deze hulpmiddelen na elk gebruik te steriliseren. Een tang is niet bedoeld om lenzen uit je ogen te verwijderen.

Pincet
Een lenzen pincet wordt gebruikt om contactlenzen veilig uit de case te verwijderen. Het gebruik van een pincet bij het hanteren van een contactlens is sterieler en vermindert het risico van schade aan de lens als gevolg van vingernagels. Als je herhaaldelijk een pincet gebruikt, moet je ze wel steriliseren met een ontsmettingsmiddel of met heet water. Het pincet is verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je het paar kunt kiezen dat zich het prettigst in jouw hand bevindt. Een pincet is niet bedoeld om lenzen uit je ogen te verwijderen.

Algemene tips voor het verwijderen van lenzen
• Voorkom dat je ogen abrupt in contact komen met je vinger en leg eerst een klein beetje oplossing op je vingers, nadat je ze hebt gewassen.
• Verwijder je contactlenzen voordat je oogmake-up verwijdert. De wrijvende beweging die wordt gebruikt om make-up te verwijderen, kan de lens scheuren.
• Lange nagels kunnen een contactlens krassen of scheuren. Als je ze hebt, gebruik dan een vinger om je onderste ooglid op te tillen en een vinger op dezelfde hand om het contact te verwijderen. Richt je nagels weg van je oog.
• Gebruik een speciaal hulpmiddel gebruiken om contactlenzen te verwijderen als je problemen ondervindt. De gereedschappen zijn verschillend voor harde en zachte contacten. Voor harde contacten lijkt het op een zuignap, voor zachte lenzen lijkt het gereedschap meer op een pincet. Je kunt afhankelijk van je lenzen een ploppertje, tang of pincet gebruiken.